Return to site

5 Tanda-Tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

Jika anda tengah menanti hari untuk melahirkan anak, pastinya anda tidak keruan. Jelaskan saat ini kandungan anda telah 35, 36, 37, 38 atau 39 minggu. Perut juga asik sentiasa mengeras. Bukan anda sahaja yang tidak suka duduk, pastinya suami anda juga terkena tempiasnya juga.

Ini pengalaman peribadi penulis. Baru 2x lewat pengalaman bersalin. Bukan dua puluh kali. Nyatanya ia bukan trauma.

Untuk baca serta belajar semakin banyak pengalaman bersalin tahun 2014, juga pengalaman bersalin di hospital kerajaan, bisa kesini.

Pengalaman Pertama

Ijinkan saya bercerita pengalaman bersalin. Nyatanya perjuangan sebenar buat seseorang wanita merupakan sesudah dia berkahwin.

Pengalaman saat menanti waktu untuk melahirkan anak pertama begitu mendebarkan. Orang kata sakit begitu. Ada orang yang lain kata seperti sakit senggugut tetapi 10 kali ganda lebih dasyat. Aduhai, cara berhubungan biar cepat hamil berdebar begitu perasaan apatah lagi waktu tu kandungan dah mencecah 38 minggu.

Selepas keluar sinyal bersalin iaitu tompokan darah yang dikit, suami bawa serta ke hospital. Malangnya hospital di XXX (sangat terpaksa ‘censor’ nama hospital) serta sekelilingnya tidak terima masuk kira-kira bukaan serviks dibawah 3cm.

“Bagaimana nak tahu bukaan serviks itu telah 3cm serta lebih? ”

Demikianlah soalan saya pada doktor. Kurang lebih telah 3 kali saya asik berulang alik ke hospital kerana menyangkakan telah hampir bersalin. Pada saat tu, dah mula perasaan perut kejang serta sakit.

Justeru kami selalu ambillah ketetapan mahu pulang ke kampung. Jaraknya kurang lebih 300++ km. Dalam perjalanan, saya elok sahaja. Tidak juga sakit. Pada tengahari esok harinya, saya pergi ke hospital serta di terima masuk kesana. Jururawat suruh masuk sahaja lagipun didalam wad lengang sahaja. Sekedar duduk rehat tuturnya.

Memang benar saya sekedar duduk rehat sahaja. 2 hari 2 malam bercuti di hospital. Makan, tidur, baca Al-cara berhubungan agar cepat hamil setelah haid Quran serta solat jika tiba waktu solat. Sekali sekala saya dukung bayi yang baru dilahirkan. Cium kuat-kuat. Comel! Subhanallah… klik

http://www.carasupayacepathamil.net/2017/06/cara-berhubungan-agar-cepat-hamil.html

Kesakitan yang Tenang

Cerita semangat ini berawal jika rakan sebilik saya yang seseorang ustazah mahu melahirkan anaknya yang ke-3. Saat malam ke-2 saya disana, beliau memberi tahu saya akan gerak hatinya mahu melahirkan anaknya pada malam hari ini. Hati ibunya resah kerana telah 2 hari tinggalkan rumah. Apa narasi pada 2 anaknya yang lainnya itu.

Saya memandangnya cuma terbaring mengiring sahaja. Terkadang duduk mahu minum air. Beliau mengiring mengarah saya. Saya lihat mukanya dengan jelas. Beliau tetap tutup matanya. Tetapi bukan tidur. Beliau tengah menceritakan pada saya akan enaknya jadi seseorang ibu. Saya tengah dengar ceramah agama ‘live’ dibanding seseorang ibu yang bertanding kesakitan mahu melahirkan anak!

Saya teringat-ingat mukanya yang manis itu. Banyak tersenyum jika berbicara. Mendadak beliau turun dari katil serta selekasnya betulkan kainnya. Kainnya basah! Baru saya ketahui itu air ketuban. Banyak sampai menitik ke lantai. Saya menawarkan diri mahu menyebut jururawat. Saat itu telah jam 4 pagi. gambar cara berhubungan intim agar cepat hamil menurut islam Kami tidak tidur malam itu. Beliau menampik kerana mahu berjalan sendiri. Beliau jalan perlahan.

Meskipun anda sudah seringkali melahirkan anak, tidak seharusnya pertanda bersalin anak pertama ke anak ke-2 ke anak ke-3 dan sebagainya ; merupakan sama sahaja kesemuanya. Banyak aspek yang memengaruhi individu serta kondisi pada saat itu, oleh itu lainnya orang lainlah pertanda bersalin awal yang terkait dengannya.

5 Tanda-Tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly